Theaterschoolfestival
19 - 24 juni Amsterdam

Zaterdag 23 juni – een installatie, 9 voorstellingen en een clubavond in de theaterzaal!


De één na laatste dag van het ITS 2018. En wat een dag. We hebben maar liefst negen voorstellingen op het programma staan! Het is een beetje een Maastrichtse takeover, met vier Performance-afstudeerders, een klassikale voorstelling en een 360-graden installatie.

Waar beginnen we mee? Het Gentse KASK is bezig met hun History of Shadows, over het ontstaan van de Baader Meinhofgroep. Daarna volgt een aantal Maastrichtse voorstellingen, en het Antwerpse Om niets te zeggen. Het Koninklijk Conservatorium Antwerpen voert klassikaal Om niets te zeggen op, geïnspireerd op de film The Idiots van Lars von Trier. Wat gebeurt er als je je innerlijke idioot opzoekt?

Performance: over de grenzen van het theater

Voor wie houdt van experimenten in het theater en spannende crossovers, zijn de Performance-afstudeerders uit Maastricht een echte aanrader. Van de Performance-opleiding komen PHANTOM ISLAND van Hendrik Kegels, Le Carnaval de Venise, This is a city near the sea but no boats visible, only sweat van Diederik Kreike en zijn The Imperial Armpits en tot slot HUNTING van Nora Ramakers. Performers worden opgeleid om de grenzen van het theatermedium te overschrijden. En dat is te zien aan het werk dat ze brengen. The Imperial Armpits brengen een clubperformance naar de theaterzaal en zoeken de grens op tussen theater en een optreden in een club. Zelfverklaard narcissist Benjamin Abel Meirhaeghe vertelt in Le Carnaval de Venise over zijn “erbarmelijke liefdesleven”, beïnvloed door Commedia dell’arte en Japanse No-spelen. HUNTING is een performance van Nora Ramakers, op het snijvlak van mode en theater. Vlak voor Nora’s performance is er ook een fashionfilm te zien die zij heeft gemaakt, Mino.

Twelfth Night of zie zelf maar

De klassikale voorstelling van Maastricht Twelfth Night of zie zelf maar is een bewerking van Shakespeare en speelt zich af op Illyrië, een grimmig eiland zonder moraal. Dromen worden realiteit en de realiteit wordt een droom in deze voorstelling vol muziek, depressieve clowns, melancholie en ontregeling.

Een overzicht van alle voorstellingen en andere programmaonderdelen vandaag vind je hier.

Foto’s: Le Carnaval de Venise, Benjamin Abel Meirhaeghe – Om niets te zeggen, Conservatorium Antwerpen – Twelfth Night of zie zelf maar, Toneelacademie Maastricht