Theaterschoolfestival
19 - 24 juni Amsterdam

VOORBESCHOUWING DAG 6: VORM(GEVEN)


Vandaag de laatste ITS Aftertalk van 2019! We hebben inmiddels een uiterst fijne vorm gevonden om met elkaar in gesprek te raken, na afloop van een volle dag voorstellingen. Sluit je voor een laatste keer aan, voor we het eindfeest in gaan! De afgelopen maanden hebben afstuderende dramaturgen repetities bijgewoond, doorlopen gezien en haast alle scholen bezocht. Voor het ITS Festival 2019 hebben we gesproken over wat jullie verbindt en verdeelt, interesseert en ontzet. Ik nodig jullie van harte uit om mee te praten tijdens de ITS Aftertalk over jullie werk: 23.00 en 00:00 uur in Theatercafé de Richel (Frascati 4). De bar is nog even open. Wees welkom.

Vandaag: VORM(GEVEN)

Op deze maandag richten we ons op het ruimtelijke ontwerp van jullie voorstellingen. Naast de acteurs, regisseurs en performers studeren ook de scenografen van jullie scholen af. Door hun opleiding en aanwezigheid richten de theaternormgevers de blik op hoe de artistieke visie zijn ontwerp krijgt in de ruimte. We willen het in de ITS Aftertalk hebben over de observaties en gedachten van de afstuderend theatervormgevers, maar ook over de ideeën van de makers van vandaag over hoe zij vanuit vormgeving naar hun voorstellingen kijken.

We bezoeken A Mess van Atta Nasser (RICTS Brussel). Atta en zijn vrouw staan samen op de vloer en scheppen een cocon in tijd en ruimte om de geschiedenis te kunnen bekijken die hen naar elkaar, naar nu heeft geleid. Met hoogsteigen materialen bouwen zij een nieuw, mogelijk verhaal om aan de zwaartekracht van het verleden te kunnen ontsnappen.

Ook gaan we naar First love (Mime ATD), dat als startpunt de ‘mentale miniaturen’ neemt: een liefdevolle aandacht voor het kleinhouden van grote gebeurtenissen en emoties. Een hoogsteigen werk van drie afstuderende mimers in samenwerking met Mariën Jongewaard.

We bezoeken ook Een Carnaval (Jessie L’Herminez, Regie ATD) dat in vorm en inhoud juist het maximale opzoekt: Jessie presenteert een pamflet tegen behoudendheid, tegen berekening als moraal. Ze organiseert een bont maskerritueel voor spelers en publiek in een hoogsteigen ‘tent’ in Frascati 4 waar de rede even wordt buitengesloten.

Tot slot bezoeken we Weerwolven van In Plaats Van Verkering (Acteursopleiding ATKA) – met recht de enige locatievoorstelling van het ITS Festival 2019 te noemen. Voor hun muziektheatervoorstelling over argwaan en vingerwijzen zochten zij een ruimte buiten het theater die het spel zou inspireren.

ITS Aftertalk maandag 24 juni

Te gast in de ITS Aftertalk van vanavond zijn in elk geval Vita Coenen (Scenografie HKU) en Han Buhrs (Scenografie AHK), Jessie L’Herminez (Een Carnaval) en Adrian Linz (Enkele Berichten aan het Heelal).

Ik zie er naar uit jullie bij één van de voorstellingen te zien en tot vanavond bij de ITS Aftertalk!

Jasper