Theaterschoolfestival
19 - 24 juni Amsterdam

VOORBESCHOUWING DAG 5 – AFGESTUDEERD, EN NU?


Het begint inmiddels een reeks heel indrukwekkende gesprekken te worden, de ITS Aftertalks. Na 4 dagen beginnen zich patronen af te tekenen in wat jullie delen naar aanleiding van jullie voorstellingen. Ook vanavond sluiten we de dag weer af: de afgelopen maanden hebben afstuderende dramaturgen repetities bijgewoond, doorlopen gezien en haast alle scholen bezocht. Voor het ITS Festival 2019 hebben we gesproken over wat jullie verbindt en verdeelt, interesseert en ontzet. Ik nodig jullie van harte uit om mee te praten tijdens de ITS Aftertalk over jullie werk: iedere avond tussen 23.00 en 00:00 uur in Theatercafé de Richel (Frascati 4).

Afgestudeerd, en nu?

Op deze zondag kijken we naar de zeer uiteenlopende werkvormen die op het ITS Festival 2019 langskomen. In onze voorbereidende gesprekken hoorden we al dat er hard gezocht wordt naar alternatieven voor het ego-document’. Ook gisteravond klonk in de ITS Aftertalk: “het mag natuurlijk niet over mij gaan!”. Tot nu toe hebben we een aantal voorstellingen gezien die uitgesproken geëngageerd zijn – maar om die verbondenheid te laten zien, worden allerlei personages opgevoerd.
Vanavond spreken we over hoe jullie werkvormen van invloed zijn op deze inhoud. Hoe maken jullie je werk? En hoe willen jullie werken – nadat je afgestudeerd bent?
We bezoeken vandaag MORPH van Artez. Op Instagram heten zij ‘Lichting2019’. Na het ITS Festival 2019 gaan ze 55 voorstellingen spelen met hun 3e jaars voorstelling. Ze zijn dus duidelijk een hechte groep. Maar Hanneke van der Paardt (uit deze acteursklas) vroeg zich gisteren af: ‘hoe kan dat: je met 10 mensen verbinden aan je voorstelling?’. We spreken met hen over de collectieve werkwijze van acteurs.
Ook bezoeken we De Man Die Per Ongeluk Het Grote Verdriet Had Ingeslikt. Simme Wouters is afstuderend acteur (ATKA) en toont deze solo als maker. Maar hij is ook lid van het collectief In Plaats Van Verkering, dat morgen de voorstelling Weerwolven speelt. We praten met Simme over de verschillen in werkwijze en resultaten tussen deze twee werelden.
We bezoeken Ik Heb Je Nooit Een Rozentuin Beloofd van Sofie Kramer (Maastricht) en Het Parfum van Tabita Friis Kristensen (ATD). Twee maal regie – twee maal een kapitein van een schip. We spreken met hen over hun proces en onderzoeken overeenkomsten en verschillen.
Tot slot bezoeken we MISSA HOMO SACER van Timo Tembuyser en LYPEMANIA van Anthony van Gog – beiden afstuderend performers in Maastricht. We spreken met hen over hun individuele traject van conceptontwikkeling en hoe zij zich als performers in hun werkproces plaatsen.

Aftertalk zondag 23 juni

Te gast in de ITS Aftertalk van vanavond zijn dus Simme Wouters (De Man Die Per Ongeluk Het Grote Verdriet Had Ingeslikt), Hanneke van der Paardt e.a. (MORPH), Timo Tembuyser (MISSA HOMO SACER), Sofie Kramer (Ik Heb Je Nooit Een Rozentuin Beloofd), Tabita Friis Kristensen (Het Parfum) en Anthony van Gog (LYPEMANIA).

Ik zie er naar uit jullie bij één van de voorstellingen te zien en tot vanavond bij de ITS Aftertalk!

Jasper