Theaterschoolfestival
19 - 24 juni Amsterdam

VOORBESCHOUWING DAG 3 – ENGAGEMENT, DEEL 2


Allereerst een korte recap van mijn introductie: de afgelopen maanden hebben afstuderende dramaturgen repetities bijgewoond, doorlopen gezien en haast alle scholen bezocht. Voor het ITS Festival 2019 hebben we gesproken over wat jullie verbindt en verdeelt, interesseert en ontzet. Ik nodig jullie van harte uit om mee te praten tijdens de ITS Aftertalk over jullie werk: iedere avond tussen 23.00 en 00:00 uur in Theatercafé de Richel (Frascati 4). De bar is open. Wees welkom!

Engagement, deel 2

Vandaag is de tweede dag dat we de lichte bril van Engagement opzetten om naar het programma te kijken. Er zijn weer een aantal voorstellingen te zien van makers die de vragen omtrent de representatie van (hun) identiteit op de vloer belichamen. Gisteren zagen we dat er een pijnlijke angel uit de representatievraagstukken is getrokken: er kan met een openheid en een onverhulde eerlijkheid over ervaringen gesproken worden die nog niet zo lang geleden vanwege schaamte uit zicht bleven. Boosheid in de vorm, als reactie op onrecht, lijkt een vorm uit het verleden. Ook vandaag, vrijdag 21 juni.

We bezoeken met een goed gevulde en diverse kijkgroep Don’t Make It About You, van Khalid Koujili (KASK Gent). Het woord is even aan Khalid, Musia en Mustav. Want als niet-witte acteurs is er maar weinig ruimte voor hen om aan het woord te komen in het klassieke repertoire én moderne instituut van theater. Ze mogen er wel zijn, maar vaak is al bepaald welke identiteit ze dan moeten aannemen. Klopt dat wel? Daar gaat het nu even over.

foto: BLOK – Een Requiem in Majeur

Ook gaan we naar La Dernière. De 5 actrices van de HKU doen het nog één keer, voordat ze afstuderen: de vloer op. Als vrouwen. Het moet knallen, het moet spatten. Nu moet het gebeuren. Maar welke bewegingsvrijheid hebben zij als actrices in de wereld die ze gaan betreden?

BLOK – een Requiem in Majeur van Naomi Steijger en Timo Tembuyser (Regie en Performance Maastricht) geeft een stem aan de ongeziene massa in een grote stad: letterlijk en figuurlijk. Het is een liefdevol, muzikaal alternatief voor anonimiteit en verdeeldheid – met de nieuw ontdekte stadsgenoten virtueel aanwezig op de vloer.

We bezoeken daarna Parts of 46°25’54.3″N 7°34’47.7”E; Eternal Snow van Wieke van Rosmalen (Performance Maastricht). Ook deze voorstelling geeft de aandacht aan iets dat niet om aandacht vraagt en ongezien aan onze blik had kunnen ontsnappen. Wieke en Hélène maakten een reis, bezochten een gemeenschap en haar omgeving en vertrokken weer. Maar wat ze gevonden hebben verdwijnt niet meer.

En we gaan naar De Verdwijning van Sanne Smits (Regie Maastricht). Sanne onderzocht met haar acteurs hoe een gemeenschap zich kan binden aan een persoonlijk verdriet. Hoe kan een catastrofe voor een gezin het trauma worden voor een grote groep – die er niet bij betrokken is? Is je verdriet privé als buitenstaanders er wel van op de hoogte zijn?

Aftertalk 21 juni

Te gast in de ITS Aftertalk van vanavond zijn Naomi Steijger en Timo Tembuyser (BLOK – een Requiem in Majeur), Khalid Koujili (Don’t Make it About You) en Yara Piekema en Evelien Wieringa (La Dernière).

Nagesprek scenografen

Vandaag organiseren de afstuderende theatervormgevers van de HKU weer een scenografisch nagesprek: Vita Coenen en Sameth Oostermeijer (HKU) gaan met het publiek en spelers van La Dernière in gesprek na afloop van de middagvoorstelling in Frascati 1 rond 15.30.

Ik zie er naar uit jullie bij één van de voorstellingen te zien en tot vanavond bij de ITS Aftertalk!

Jasper