Theaterschoolfestival
19 - 24 juni Amsterdam

Voorbeschouwing Dag 2 – Engagement, deel 1


Om te beginnen een hele korte herhaling van mijn introductie van gisteren: de afgelopen maanden hebben afstuderende dramaturgen repetities bijgewoond, doorlopen gezien en haast alle scholen bezocht. Voor het ITS Festival 2019 hebben we gesproken over wat jullie verbindt en verdeelt, interesseert en ontzet. Ik nodig jullie van harte uit om mee te praten tijdens de ITS Aftertalk over jullie werk: iedere avond tussen 23.00 en 00:00 uur in Theatercafé de Richel (Frascati 4). De bar is open. Wees welkom.

Foto: Alive and Typing, HKU Writing for Performance

Engagement, deel 1

Gisteravond hebben we de eerste dag afgerond met een drukbezocht nagesprek rondom verhalen, repertoire en verbeelding. Vandaag is de eerste van twee dagen dat jullie engagement het onderwerp van gesprek is.

We hebben het over jullie vragen en boosheid over oude patronen en jullie omgang met moderne beknellingen. We hadden haast iedere dag aan dit thema (en voor sommigen: deze erváring) kunnen besteden: er zijn veel makers die op een kale en onzelfzuchtige manier het toneel gebruiken als fundament voor hun gedachtes over representatie…

Foto: How to be (a feminist), Misja Nolet

Vandaag bezoeken we Me, Myself and Sir Roger Scruton van Caro Derkx. Caro (Performance Maastricht) staart het beest in de ogen. Ze zoekt in haar voorstelling naar Sir Roger Scruton: de aartsvader van zoveel beknellende, bezwerende politieke mythes die oude machten in hun plaats houden en moderne ambities verstikken. Door contact met Scruton op te nemen doet ze haar ogen open – in plaats van ze neer te slaan.

We gaan naar de Stamboommonologen van Joy Delima (Artez Acteursopleiding). Joy kruipt in de huid van Joy. Letterlijk. Ze onderzoekt en presenteert een wandeling terug in de tijd: van haar identiteit in het heden die plots vragen oproept, tot aan een verleden waarin de basis voor die vragen zijn ontstaan.

Ook gaan we naar How to Be (a Feminist) van Misja Nolet (Woordkunst Antwerpen). Zij onderzoeken het beperkte kader van de ‘Witte Nederlander’ vanuit het perspectief van Witte Nederlander. Een zinvolle oefening in een gesprek dat soms onzinnig wordt. Maar net als gisteren in het nagesprek over verhalen geconcludeerd werd: we moeten nooit ophouden met dezelfde dingen herhalen, zodat de mensen en hun omgeving blijven veranderen!

Ook bezoeken we Alive and Typing waarin de afstuderende schrijvers van de HKU een selectie van hun scripts, theaterteksten en poëzie presenteren. Er komen dromerige verbeeldingen, onthechte eenlingen, geëngageerde gesprekken en intieme bespiegelingen op intimiteit en identiteit langs.
Ook gaan we naar Zielsverwanten – geïnitieerd door acteurs Tim Helderman en Thomas Claessens (Maastricht): een poëtische tekstvoorstelling waarin de chemie tussen mensen het onderwerp is van gesprek, maar ook van wetenschappelijk onderzoek.

AFTERTALK 20 JUNI

Te gast in de ITS Aftertalk van vanavond zijn Joy Delima (Stamboommonologen), Caro Derkx (Me, Myself and Sir Roger Scruton) en Misja Nolet (How to Be (a Feminist). En jullie allemaal!

Ik zie er naar uit jullie bij één van de voorstellingen te zien en tot vanavond bij de ITS Aftertalk!

Jasper