Theaterschoolfestival
19 - 24 juni Amsterdam

Voorbeschouwing Dag 1 – Repertoire


Tegelijk met het afstuderen van theatermakers, studeert ook een lichting dramaturgen af. Achter de schermen is de afgelopen maanden een groepje afstuderende dramaturgen hard bezig geweest de lichting 2019 te leren kennen. Onder de naam ITS Verdiept proberen zij duiding te geven aan de “dramaturgie van 2019”. Elke dag publiceren we op deze plek een korte voorbeschouwing.

Voorbeschouwing

Ik ben Jasper Hupkens, freelance producent en dramaturg en samen met Madelon Kooijman (dramaturg bij onder andere Toneelgroep Oostpool) coördineer ik het dramaturgie-traject. Ik schrijf elke dag een ‘voorbeschouwing’ over het programma. Ik nodig jullie ook uit voor de ITS Aftertalk: iedere avond tussen 23.00 en 00:00 uur ronden we de dag af met een gesprek over jullie werk in Theatercafé de Richel (Frascati 4). De bar is open. Wees welkom.

Woensdag, Repertoiredag

Vandaag is de eerste dag van ITS 2019 en kijken we naar het programma met ons hoofd in de boeken: we zien interessante perspectieven op Repertoire in jullie werk. Een terugkerend thema was de kneedbaarheid van tekst en maakbaarheid van verhalen. Vandaag bezoeken we The Antipodes van de acteursopleiding uit Maastricht. Ook zij zijn hard op zoek naar de onvindbare bron van het éne verhaal en scheppen een hele reeks nieuwe verhalen in hun zoektocht. Na afloop van de middagvoorstelling van The Antipodes organiseren de afstuderende theatervormgevers van de HKU de eerste van drie vormgeving-nagesprekken: in het decor, met het publiek!

We bezoeken ook The House we Have Built van Simone Basani. Voor zijn afstuderen aan KASK Gent maakte hij een kale, persoonlijke bespiegeling op emotioneel geweld met de zinnen van een Italiaanse soldaat in zijn hand.

Sonja en Eliane proberen het zonder Sonja en Eliane. Letterlijk. Zij proberen het zonder het Verhaal Mens; zonder de bedwelmende bevestiging die je misschien van dat verhaal krijgt. In plaats daarvan komt de omgeving van de Mens in zicht.

Verder zien we Attempts On Her Life, een zuivere benadering van een radicale theatertekst van Martin Crimp door de acteursopleiding van de ATKA. Zij laten het koor klinken van een veelstemmige realiteit. En het meest ‘to the point’ is waarschijnlijk Who’s Afraid of Virgina Woolf waarvoor 4 acteurs uit Gent letterlijk een toneelklassieker gebruiken om te spreken over: hoe gebruik je een toneelklassieker?

Na de openingsdag

Ook later in de week wordt er doorgeworsteld met de (theater)tekst: bijvoorbeeld MORPH van de acteursopleiding van ARTEZ op zondag 23 juni: waarin een jong collectief de oorsprong van hun veranderende omgeving zoekt en de bron vindt in een antieke verhalenbijbel van Ovidius. Ook Atta Nasser, van RICTS Brussel, presenteert op maandag 24 juni in A Mess een dromerige vermenging van kinderen opvoeden en zijn migratieverhaal. En morgen, op donderdag 20 juni presenteren de allernieuwste toneelschrijvers van Nederland, van de opleiding Writing for Performance van de HKU, hun werk op ITS Festival 2019 in Alive and Typing.

AFTERTALK 19 JUNI

Te gast in de ITS Aftertalk van vanavond zijn Tim Helderman en Thomas Claessens (The Antipodes), Sonja Ojen en Eliane Zwart (Sonja en Eliane proberen het zonder Sonja en Eliane), Simone Basani (The House we have Built) en Julia ter Veld (Alive and Typing).
Meer informatie over de ITS Aftertalks vind je hier.

Ik zie er naar uit jullie bij één van de voorstellingen te zien en tot vanavond bij de ITS Aftertalk!

Jasper

Foto: Sonja en Eliane proberen het zonder Sonja en Eliane