Theaterschoolfestival
19 - 24 juni Amsterdam

Verleg je grenzen – ontdek nieuwe Vlaamse theatermakers op het ITS


Naast de Nederlandse lichting staan ook de jonge Vlaamse theatermakers te trappelen om zich te laten zien op het ITS Festival 2019. Behalve de Eigen Werk voorstellingen, zijn ze in Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond te zien. Deze voorstellingen spelen eenmalig op het ITS Festival in Nederland, dus mis ze niet!
Hieronder zetten we ze voor je op een rij, dag voor dag.

Beeld boven: Through the Looking-Glass (and what we found there)

woensdag 19 juni Openingsdag – 3 Gentse stukken

Through the Looking-Glass Mats Vandroogenbroeck, Nona Demey Gallagher en Timo Sterckx – KASK Drama, Gent trapt als eerste Vlaamse voorstelling het festival af. Een absurde vertelling die speelt met tijd; déjà-vu en beelden van de toekomst. De vraag blijft: “Wat doen wij hier?”

The House we Have Built Simone Basani – KASK Drama, Gent is een heftige performance over geweldservaringen en hoe die achterblijven in de architectuur. Simone Basani neemt ons mee in het verhaal van een Italiaanse oorlogsveteraan die de strijd in Libië heeft meegemaakt. Engels gesproken.

Who’s Afraid of Virginia Woolf? Imke Mol, Flor van Severen, Naomi van der Horst en Mitch van Landeghem – KASK Drama, Gent  Zelfs het ITS ontkomt niet aan deze theaterklassieker! Vier afstuderende acteurs onderzoeken hoe zij zichzelf kunnen blijven wanneer ze het stuk der stukken aangaan.

Simone Basani, The House We Have Built

Donderdag 20 juni – het lichaam in het theater

Some Things Last A Long Time Nathan Ooms en Franziska Jäger – KASK Drama, Gent, gaat over theater als vorm. Wat betekent het om steeds met je eigen lichaam te representeren? De makers inspireerden zich op vormkunstenaars als e e cummings en Yves Tumor. Engels gesproken

In How to be (a feminist) Misja Nolet – Conservatorium Antwerpen, vragen twee vriendinnen in een associatieve storm aan gedachten – over kleur, privilege, onrecht, opgroeien en activisme – zich af of ze iets kunnen veranderen aan de ongelijkheid in de samenleving. Hoe zit dat als het binnen deze vriendschap al niet lukt om op gelijke voet te staan?

Khalid Koujili, Don’t Make It About You

Vrijdag 21 juni – representatie in het theater

In Don’t Make It About You stellen Khalid Koujili, Musia Mwankumi en Mustav Ahmeti de interessante vraag of theater écht de samenleving representeert. Khalid Koujili studeert af aan KASK Drama in Gent.

Zaterdag 22 juni: twee solo’s in de Eigen Werk Marathon

Tijdens de Eigen Werk Marathon op zaterdag 22 juni komen in de rode route Luna Cozijn van de opleiding Woordkunst van het Conservatorium Antwerpen met Stel je voor: een woestijn en Arber Aliaj van RITCS Brussel met De Zoektocht naar Schoonheid in actie.

Maandag 24 juni – A Mess en Mijn Volk

A Mess Atta Nasser, RITCS Regieopleiding, Brussel is een energieke voorstelling over de zoektocht naar het verhaal van de oorsprong van de wereld, en wat er gebeurt wanneer dat verhaal niet blijkt te kloppen. Engels gesproken

Mijn Volk Bjarne Devolder, Conservatorium Antwerpen – Geïnspireerd door Smalltown Boy van Falk Richter creëerde Bjarne in samenwerking met Naomi Velissariou dit coming-of-age verhaal van een homoseksuele jongen die opgroeit in een homofobe omgeving.

Bjarne Devolder, Mijn Volk

ITS Aftertalks

Na de laatste voorstelling pakken we een biertje (of: een pintje!) in café De Richel en praten na rondom een thema. Ook de Vlaamse theatermakers praten mee. Ben je benieuwd hoe zij denken over theatermaken in 2019? Kom dan om 23:00 uur naar De Richel!