Theaterschoolfestival
Amsterdam

WEL WOORDEN, GEEN DADEN – Fikkers in Brand


za 17 okt De Lieve Vrouw Amersfoort

WEL WOORDEN, GEEN DADEN – Fikkers in Brand – Toneelacademie Maastricht Performance 

Wij staan in BRAND. In lichterlaaie. Wij besluiten ons er aan over te geven. Laat ons
maar FIKKEN. Niets kan ons meer tegenhouden. Wij rekenen af met alles wat ons
dwars zit. En meer!

In de voorstelling WEL WOORDEN, GEEN DADEN maken we alles kapot. Van Johan Derksen, tot de plastic soep, tot De Cactus Show, tot het stigma en het neerbuigende vooroordelen rondom de term proberen, tot … ga zo maar door. Wij zijn klaar met zo’n beetje alles dat ons dagelijks leven beïnvloedt. Dat lijkt veel. Alles. Dat is zo een beetje het hele universum. Dus ja het is ook veel. Maar wij hebben het allemaal in een half uur durende bom gestopt die wij graag naar een publiek gooien. Nu nog een publiek.

concept, tekst en spel Lieve Fikkers en Giovanni Brand muziek Jimi Zoet eindregie Lynn Schutter
posterbeeld en grafisch ontwerp decor Twinke Fee Fikkers techniek en lichtontwerp Bogi Bakker video-edit Cor Langerak camera Jo van Laar kostuum Michelle Cornelissen (MICHI’M) make-up Fleur Ummels portretfoto Paul Rondags scènefoto’s Ies Kaczmarek met speciale dank aan Werkplaats Walhalla, Jean Paul Caelen, Marc Zwietink & Ies Kaczmarek

Over Lieve Fikkers en Giovanni Brand

Lieve Fikkers (1998, Rotterdam) ben ik.
– Lieve (Jet) Fikkers
– L. Fikkie

In 2020 studeer ik af aan de Performance opleiding op de Toneelacademie Maastricht (Institute of performative arts). Mijn werk is beeldend en probeert de grenzen aan te raken van museale kunst en kunst geschikt voor in de ruimte van het theater. Natuurlijk vs. kunstmatig & natuur vs. cultuur zijn tegenstellingen die vaak in mijn beeldtaal terugkomen. De zoektocht naar tastbare en zichtbare materialen en texturen en de overdracht hiervan heeft een groot aandeel in mijn werken. Zo zoek ik in mijn eigen schrijven ook naar de juiste woorden en klanken die dit als tekst kunnen ondersteunen.

Als maker, performer en als mens, wat één is, geloof ik in de kracht van de collectiviteit en ben ik een samen-maker. Eerlijkheid en open communicatie staan in mijn werken voorop. Tevens kun je een zekere laag van no-nonsense en strikte detaillering tegenkomen in mijn werk. Als performer laat ik mezelf op de vloer schipperen tussen mijn ongedwongen stoïcijn-zijn en het omarmen van mijn doordiepte broosheid. Dit gehuld in een krachtig fysiek.
Ik ga de poging aan mijn eigen waarheid tegenover de algemene waarheid te stellen en deze waarneembaar te maken voor het publiek.
De waarneembaarheid uit zich in de verschillende vormen van, voorstellingen, performances, installaties en exposities.

Giovanni Brand
Met als uitgangspunt altijd mezelf en mijn meest persoonlijke verhalen zit in wat ik op het toneel tentoonstel altijd een enorme noodzaak. Het maken van mijn werk is een drift en tijdens de presentatie hiervan probeer ik die drift tegenover de wereld te zetten. Het kleine tegenover het immens grote. Ongehoord tegenover gehoord. Maar altijd met de lichtheid waarmee ik door het leven ga, waarin donkerte onvermijdelijk naar boven komt drijven. Mijn werk is altijd autobiografisch maar nooit zonder fictie.

Momenteel is het werk dat ik doe erg breed. Ik houd van afwisseling met als gevolg dat ik werk als theatermaker, acteur, schrijver, regisseur en coach. Komend seizoen ben ik onder andere te zien als speler in de voorstelling Are we not drawn onward to new erA van Ontroerend Goed en Swipe Island van Eva Line de Boer en Theaterproductiehuis Zeelandia. Ook maak ik een solovoorstelling onder de vleugels van Stichting Likeminds met als (werk)titel The crying traveler boy.