Scenografie


Frascati 3 is ons atelier. Hier zie je ruimtelijke concepten, theatrale installaties, flamboyante kostuums, ideeën en ontwerpen. Wij zijn de nieuwe lichting ontwerpers. Kom je ons ontmoeten?

Het atelier is iedere dag geopend van 13:00 tot 21:00

Met elke dag om 19:00 een gast met een lezing/presentatie of werksessie. Deze sessies zijn vrij toegankelijk. Schuif aan!

Frascati 3 wordt het atelier van de scenografen lichting 2018

Ontwerpers van alle toneelopleidingen van Nederland laten hier niet alleen hun afstudeerwerk zien, maar ook hun maak- en denkproces. Iedere ontwerper doet dat geheel op zijn of haar eigen wijze. Door middel van verschillende aspecten als licht, geluid en beeld worden deze ateliers een ervaring. Interessant research materiaal, schetsen, maquettes en andere tools die worden gebruikt om tot het eindresultaat te kunnen komen worden gedeeld met en inzichtelijk gemaakt voor jou.

Een atelier leeft niet zonder zijn ‘bewoner’, daarom is deze gedurende de expositie zelf aanwezig. Je kan er dus niet alleen naar het werk kijken, je mag erbij komen zitten, iets drinken en de tijd nemen voor het verhaal of vragen.

Iedere dag om 19:00 ontvangen we interessante gasten uit het werkveld om in gesprek te gaan over het vak. Deze gasten geven een inkijkje in hun werk, denk- en ontwerpproces of geven live een werksessie. Met beeldmateriaal, tijd voor vragen en meer.

Woensdag 20 juni: Pauline Kalker

Hotel Modern versmelt beeldende kunst, poppenspel, muziek, film en performance in beeldende voorstellingen. De beeldtaal van Hotel Modern is rijk en speels. Maquettes spelen een belangrijke rol: ze geven de mogelijkheid letterlijk vanuit een macroperspectief naar de wereld te kijken. Pauline Kalker komt langs om hierover te vertellen. Pauline studeerde aan de Arnhemse Toneelschool, waar ze het vak van acteren en theatermaken leerde. In 1997 richtte ze samen met actrice Arlène Hoornweg Hotel Modern op. Met dit gezelschap brengt ze al twintig jaar op bijzondere wijze ware en verzonnen verhalen op toneel.

Donderdag 21 juni: Guus van Geffen

Guus van Geffen is decorontwerper en docent. Hij werkte onder andere voor de Trust, Toneelgroep de Appel, De Toneelmakerij en Het Toneel Speelt.

Vrijdag 22 juni: Sanne Danz en Moniek Merkx

Op vrijdag zijn Sanne Danz en Moniek Merkx te gast in het Atelier. Sanne Danz is sinds eind jaren tachtig werkzaam als scenografe, docente en tentoonstellingsvormgever. Ze maakte werk voor onder andere Suver Nuver, Viktor & Rolf, Noord Nederlands Toneel en Orkater.

Moniek Merkx is regisseur, dramaturg en toneelschrijver. Ook zij begon haar loopbaan in de jaren tachtig bij Suver Nuver, als regisseur. Ze won in haar carrière verschillende prijzen voor haar werk. Sinds 2013 is ze artistiek leider van het Rotterdamse Maas theater en dans.

Foto boven: Scènefoto opera Rusalka, scenografie Sanne Danz. Foto onder: Moniek Merkx, beschikbaar gesteld door Maas theater en dans onder Creative Commons licentie 3.0

Zaterdag 23 juni: Mark Warning

Een gesprek over scenografie met decorontwerper Mark Warning. Hij werkte onder andere voor Toneelgroep Oostpool, Het Zuidelijk Toneel, De Toneelschuur, De Utrechtse Spelen en Orkater.

Zondag 24 juni: Joost van Wijmen

Joost van Wijmen (1975) werkt als kostuumontwerper, geeft onderwijs en doet onderzoek. Met deze driedeling werkt hij in de praktijk als toegepast ontwerper, kunstenaar en onderzoeker.
Als kostuumontwerper werkte hij voor diverse opera-, theater-, musical- en dansgezelschappen zoals Het Filiaal Theatermakers, Joop van den Ende Theaterproducties en Staatstheater Mainz.
Hij is docent aan de afdeling Theatervormgeving van de HKU en is als onderzoeker verbonden aan het HKU lectoraat Performatieve Maakprocessen. Daarnaast is hij redactielid van Platform-Scenography; een onderzoeksgroep naar scenografie.

De afgelopen jaren ontwikkelde Joost van Wijmen het praktijkgerichte onderzoeksproject ENCOUNTER, naar de ervaring van fysiek contact binnen een performatieve context en het effect daarvan op ons gedrag.

In het atelier geeft hij ons een inkijkje in zijn werk als kostuumontwerper en vertelt ons meer over Platform-Scenography.

 

Er is werk te zien van:

Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, HKU Theater: Opleiding Theater Design – Malou Palmboom, Diane de Boer
Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, HKU Theater: Opleiding Master Scenografie – Sam Bachy, Taciser Sevinc, Anne Leijdekkers
Toneelacademie Maastricht: opleiding Scenografie en Kostuum Ontwerp – Amelie Wolfart, Margarita Bock, Violette de Laet
Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten: Academie voor Theater en Dans: Opleiding Scenografie – Hannah Baudouin, Nina Kay, Nynke Koopmans, Olaf Mensink, Thomas Boudewijn

Foto: Sam Bachy

Event Timeslots