Theaterschoolfestival
Amsterdam

PEOPLE ON DIS PLAY – Giovanni Brand, Lieve Fikkers, Hélène Vrijdag, Romy Moons


Deze voorstelling is vanwege coronamaatregelen helaas geannuleerd: ma 26 okt Stadsschouwburg Groningen – SPOT

PEOPLE ON DIS PLAY – Giovanni Brand, Lieve Fikkers, Hélène Vrijdag, Romy Moons – Toneelacademie Maastricht Performance

Wij vieren!
Wij vieren, de misvorming!
Wij zijn de absurde helden! Geen heroïsch individualisme!
Zie ons!
Kijk, onze groteskheid!
And look at our tears!
O, how we love our tears.
Kom maar! Wij maken, dus vermaken u! (Un)like anything you’ve ever seen before!

Wie zijn de freaks van vandaag? Waarom is het fijn om van een veilige afstand te kijken naar dat wat wij als afwijking van de norm beschouwen, en wie bepaalt wat de norm is? Wij stellen onszelf (ons Zelf?) ten toon. Wij zetten onszelf (ons Zelf?) op scène. Op scène. Obsceen. Wij worden bekeken, wij laten ons bekijken.

Giovanni Brand, Lieve Fikkers, Romy Moons en Hélène Vrijdag maakten een moderne freakshow. In deze voorstelling sturen ze hun vier theatrale alter ego’s op pad, langs amusement en spektakel, op zoek naar de fijne lijn tussen echt en façade, eerlijkheid en uitvergroting. Deze vier jonge makers studeerden dit jaar af aan de Performance opleiding van de Toneelacademie Maastricht. Deze eerste collectieve samenwerking was deel van hun afstudeertraject.

concept, tekst en spel Giovanni Brand, Lieve Fikkers, Hélène Vrijdag en Romy Moons eindregie Lynn Schutter kostuumontwerp Teun Seuren scenografie Anna Sommer producent Fashionclash coproductie Zaal 3 en Via Zuid poster Spank Moons foto’s Ies Kaczmarek

Klik hier voor meer informatie over, of contact met collectief People on dis Play

Over People on dis Play

Giovanni Brand, Lieve Fikkers, Romy Moons en Hélène Vrijdag zijn vier jonge theatermakers die in 2020 afstuderen aan de Performance opleiding aan de Toneelacademie Maastricht. Met People on dis Play starten zij hun eerste samenwerking als performancecollectief. Zij streven naar het creëren van een vrijplaats waarin een team-effort, met liefde voor het collectief, ook ruimte geeft voor ieders individuele artistieke signatuur. Als collectief werken Giovanni, Lieve, Romy en Hélène vanuit hun alter ego’s als makers, performers en als mensen. Ze bevragen de mens, de verhoudingen tussen mensen en de massa. Ze zetten het Zelf, de Ander en de Groep tegenover de wereld waar ze tegelijk middenin staan. Een collectief dat vlijmscherpe vraagtekens vuurt bij welke spiegels in het theater nog relevant zijn en bij welke spiegels zij kunnen belichamen. Een viertal dat hun verschillende ego’s met elkaar in gesprek laat gaan, laat botsen, laat zweten, laat dansen.

Het alter ego van Giovanni is De Schrijvende Demonstrant. Hij is een schrijver en maker van grote gebaren, de zanger van het levenslied in elke vorm. Alles wat hij doet is autobiografisch maar nooit zonder een druppeltje (of liters) fictie. Na elke lach volgt bij hem een traan.

Het alter ego van Lieve is De Gevoelige Gabber. Ze is een beeldende maker, ze performt als gevoelige gabber, ze denkt als een volwassen kind. Als performer laat ze zichzelf op de vloer schipperen tussen haar ongedwongen stoïcijn-zijn en het omarmen van haar doordiepte broosheid. Dit gehuld in een krachtig fysiek.

Het alter ego van Romy is De Lijfelijke Filosoof. Ze maakt het ongrijpbare theatraal, belichaamt wezens op de vloer die onaards lijken. Met als eeuwige inspiratiebron het overweldigende van het universum, de pogende mens daarin, en de toevalligheid van dit alles, springt zij, kleine harlekijn, jonglerend met taal, er middenin.

Het alter ego van Hélène is De Zingende Stilte. Ze is maker van overdonderende verstilling, de bescheiden durfal, met de stem als haar belangrijkste instrument. Ze is self-proclaimed Ovidius-herschepper met haar pen als manifest en maakt feministische pleidooien die zich in een mythische wereld lijken af te spelen.