Theaterschoolfestival
Amsterdam

OERDRIFT(?) – Esther Baalman


Vanwege logistieke en productionele redenen wordt dit werk helaas niet getoond tijdens ITS 2020 ON TOUR

OERDRIFT(?) – Esther Baalman HKU Theatervormgeving 

Tijdens de ‘Lock down’ is Esther voor de camera gaan staan, om te kijken waar haar eigen impulsen liggen en deze te onderzoeken.
Esther is in haar ontwerpopdracht gestart vanuit het stuk Breath van Samuel Beckett. Het script ging voor haar over verlangens, frustratie, dystopie en afval. Ze heeft zich in dit stuk doorontwikkeld naar een eindproduct, wat haar ontwerp en onderzoek samenvoegt.
Hebben wij mensen oerdriften? Waarom vinden wij dat zo gek van onszelf, en waarom bestempelen we die als ‘slecht’ en ‘abnormaal’?

met speciale dank aan Servaas Roelandse, Charlotte Poos, Joost van Wijnen, Trudy Maan, Guus van Geffen, Marcel dolman.

Over Esther

Esther Baalman, 28 jaar, maakt performatieve installaties waarbij ze haar video werk en zichzelf in het midden plaatst. Ze is steeds op zoek naar bepaalde grenzen en stelt hierbij zichzelf vragen zoals: ‘Wat wordt als ‘’normaal’’ gezien?’ ‘Wat vinden mensen ‘’normaal’’?’ ‘Hoe verhoudt een mens zich tot de ander, wat raakt een mens?’
Esther haalt haar inspiratie uit dingen die háár raken, bijvoorbeeld de psyché van de mens, dierenleed, machtsmisbruik, maar ook uit bijvoorbeeld muziek. Zij probeert haar werk op een vaak absurde, humoristische maar tegelijkertijd intrigerende manier weer te geven. “Beelden en geluiden zijn vaak een veel sterker communicatiemiddel dan woorden’’, aldus Esther.