Theaterschoolfestival
Amsterdam

MAN ZONDER ZIN (film) – ATD ATKA


datum en locatie worden later bekend

ATD ATKA – MAN ZONDER ZIN (film)

Peter is een man met geld, ambitie en visie. Hij wil een nieuwe stad bouwen met woningen, fabrieken en veel inwoners. Samen met broer realiseert hij de plannen. Door de jaren heen is de stad gevuld met mensen en leven. Dan beginnen andere familieleden te verschijnen…

De theatrale film Man zonder zin is gebaseerd op de toneeltekst Mann uten hensikt van de Noorse toneelschrijver Arne Lygre. Speciaal voor dit afstudeerproject is de tekst door Alexander Schreuder vertaald naar het Nederlands. De film Man zonder zin is een vertaling en kortere bewerking van de volledige Noorse toneeltekst. Een experimentele cross-over tussen theater en film. Bij de rolverdeling is niet vastgehouden aan de originele man-vrouwverdeling van de personages. Deze bewuste keuze zet de thematiek van het stuk in een nieuw licht.

We leven in een tijd waarin alles te koop is en bijna niks meer onvervangbaar. Zelfs emoes zijn te koop. In dit stuk zie je daar de voor- en nadelen van. Het zet je aan het denken over materialisme en de maakbaarheid van het leven in onze huidige maatschappij: Kan je geluk kopen? Kan je gelukkig zijn door het beeld dat je van jezelf hebt gecreëerd? Of ga je de échte verbinding aan met de ander? En wat gebeurt er als je je daarin laat meeslepen?

Eenzaamheid heeft een belangrijk aandeel in dit stuk. Welke relaties ga je aan en wat als deze wegvallen? Iets waar veel mensen onder de omstandigheden rondom Covid19 mee te maken hebben gehad.

auteur Arne Lygre vertaling Alexander Schreuder spel Adriaan Laureano*, Friedl De Nyn*, Levi Middendorp*, Luuk Jansen*, Merel Staalstra*, Simone Giel* (ATKA) regie Silke van Kamp productie Remy de Graaf* (OPP) technische Productie Luca van Deurzen en Kees Theunissen licht Heidi Roele*(D&T) decorontwerp Leoni Pirenne kostuumontwerp Daniel Majdub cinematografie/camera Wietger Mosch 2e camera Elf Godefroy editor Tessel de Vries sounddesign Ruben Dekker music producer Maikel Maduro posterbeeld Mees Walter met dank aan Annebeth Vlietstra, Bas de Bruin, Frits van Driel, Desiree Delussu, Yvee Fijen, Anique van Laar, Maeu Abbink, Fred Brinkhoff, Studio13, Het filiaal theatermakers, Studio K en de Hogeschool voor de kunsten Utrecht mede mogelijk gemaakt door DRAMATIKERFORBUNDET
* Afstudeerwerk van deze studenten

Man zonder zin is een afstudeerproductie van de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie, de Opleiding Design & Technologie en de Opleiding Productie Podiumkunsten. I.S.M. studenten Cinematografie van de Filmacademie en Theatre Design van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

Levi Dali Middendorp (21 jaar) ATKA
Ik heb voor de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie gekozen, omdat het een opleiding is die heel diverse en interdisciplinaire acteurs opleidt. Dat is ook waar vanuit ik mijn werk wil maken. Volle kunstwerken die aanspreken op meerdere vlakken. Visueel, auditief, tekst etc. Daarom heb ik niet een inspiratiebron, maar is het denk ik een combinatie van meerdere werken, stromingen en artiesten. Het enthousiasme en fascinatie die ik heb voor bepaalde werken wil ik kunnen bundelen en overbrengen naar een publiek. Een publiek in aanraking laten komen met dingen die ze vet vinden en in samen het diepe in te springen. Ook een beetje ontheiligen denk ik.

Adriaan Laureano (24 jaar) ATKA
Ik ben Adriaan Laureano. Ik ben deze opleiding ooit begonnen omdat ik acteur wilde worden. Dat wil ik nog steeds, maar ik wil ook meer. Sinds ik mij kan herinneren ben ik een groot film liefhebber. Ik heb mij door de jaren heen ontwikkeld tot een echte “film junkie”, ik ben verslaafd. Ik wil dan ook vooral bezig zijn met film. Maar niet alleen acteren, ook maken (schrijven, regisseren).
Mijn inspiraties behoren tot de grootste: Tarantino, Fincher, Linklater etc. Maar ook beginnende filmmakers haal ik steeds meer inspiratie uit: de Safdie brothers, Bart Layton, Damon Lindelof.

Luuk Jansen (26 jaar) ATKA
Ik heb vooral voor Amsterdam gekozen voor de diversiteit van de lessen. Het eerste jaar kreeg je veel, maar omdat de opleiding was veranderd kon ik vanaf het tweede jaar mijn eigen route door de opleiding kiezen. Zo kon ik mij meer focussen op lessen die ik op dat moment belangrijk vond voor mijn ontwikkeling.
Ik werk altijd vanuit taal. Zowel bestaande stukken als stukken die net geschreven zijn. Ik ben altijd opzoek naar het schurende in personages. Waar wringt het. Waar zit de pijn en waar zit de humor. Er zit altijd iets vreemds of iets lelijks in de personages die ik op de vloer zet. Altijd opzoek naar het ongrijpbare.

Merel Staalstra (23 jaar) ATKA
Ik wilde altijd al actrice worden, en toen ik hoorde over het bestaan van een school die je daarvoor opleidt was het duidelijk, ik moest en zou aangenomen worden op die school en toen dat gelukt was begon dat verlangen eigenlijk alleen nog meer vastere vormen aan te nemen. Ik maak het liefst theater wat een verhaal verteld over een maatschappelijk of thematisch belang. Ik ben er heilig van overtuigd dat theater een groot verbindingsvermogen heeft. Maar ik geloof niet in wijsvingertjes theater, dat stoot alleen maar af in plaats van dat het verbindt.

Friedl De Nyn (23 jaar) ATKA
Ik wilde heel graag naar de Toneel en Kleinkunstacademie in Amsterdam, omdat het een fusie is tussen toneel en kleinkunst. Ik wilde niet alleen een tekst actrice of kleinkunst actrice worden. Ik zou doodongelukkig zijn geworden om alleen op een toneelschool te zitten, maar ik zou ook ongelukkig zijn geworden op een kleinkunstacademie. De ATKA was voor mij dus de perfecte opleiding.
Mijn werk gaat vaak over de “gewone” mens. Niet over de elite hooggeschoolde politieke spelletjes. Ik hou meer van licht gemankeerde alledaagsheid. Tot nu toe heb ik drie voorstellingen gemaakt die over pijn gaan. Ik probeer door middel van die pijn mensen bij elkaar te brengen en elkaar troost te kunnen bieden. Er is een plan om de voorstellingen die ik met Luuk Jansen heb gemaakt vaker te gaan spelen in theaters en we willen in de toekomst samen blijven maken.

Simone Giel (22 jaar) ATKA
Simone Giel, afgestudeerd als actrice aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunst Academie, maakte samen met o.a. 6 klasgenoten de afstudeerfilm Man Zonder Zin. Ze was dit jaar te zien in de bioscoopfilm De Belofte van Pisa, en verscheen in Flikken Maastricht en Toren C. Aankomend jaar staan er meer filmprojecten op de planning, maar daarnaast wil ze haar eigen werk op de planken brengen. Twee filosofen schreven voor haar een tekst, die op een onconventionele manier de meest essentiële levensvragen stelt. Naast acteren fotografeert Simone met de oude analoge camera van haar moeder. Op het Instagram account @fotosvangisteren is haar werk te bekijken.

Remy de Graaf (23 jaar) OPP
Zowel voor als achter de schermen heb ik van kleins af aan veel uren in het theater doorgebracht. Toen ik ontdekte dat de opleiding productie podiumkunsten bestond was ik vastberaden om deze opleiding te gaan doen. Daar heb ik geen moment spijt van gehad. De veelzijdigheid van het productie vak maakt dat ik het zo ontzettend leuk vind om te doen. Ik ga graag nieuwe uitdagingen aan. Zo was de omschakeling van het produceren van een voorstellingen naar deze theatrale film voor ons afstuderen een heel interessant project! Mijn interesse ligt vooral op het gebied van Musicals en jeugdtheatervoorstellingen. De combinatie van muziek met theater kan hele mooie dynamieken, lagen en emoties in een voorstelling brengen. Het musical genre omvat veel meer dan wat wij nu in Nederland kennen. In de komen jaren zou ik graag de veelzijdigheid en nieuwe kanten van musical laten zien aan het Nederlands publiek.