Theaterschoolfestival
Amsterdam

HU//MAN – Annet de Ruiter


wo 23 sep AINSI Maastricht
vr 9 okt Theater Ins Blau Leiden

HU//MAN – Annet de Ruiter Academie voor Theater & Dans Mime

HU//MAN is een modern scheppingsverhaal over het toeval van ons ontstaan en het keurslijf waaraan we worden onderworpen. In deze beeldende voorstelling wordt het eeuwenoude Adam en Eva-sprookje, en de sporen die het heeft nagelaten, bevraagd – en op z’n kop gezet. Want wat was er eerder: zijn geschiedenis, of haar poging om daarvan los te komen?
Het is een vreemde gewaarwording dat de overheersing van de man op de vrouw eigenlijk alleen maar op een stom toeval berust, dat de man de mogelijkheid had om zijn eigen verhaal te schrijven. Maar in plaats van met een vingertje te wijzen, is het belangrijker om te laten zien dat ‘de man’ er eigenlijk ook niks aan kan doen. We zijn met z’n allen opgegroeid in deze wereld, en het toeval heeft de man in het verleden de meeste macht toebedeeld. HU//MAN laat zien dat het mogelijk is ons daaraan te onttrekken.

concept en regie Annet de Ruiter spel Martijn Huisman, Eva Kijlstra geluidsontwerp Timon Persoon lichtontwerp Tijmen Hofstra technische productie Berend van Leer advies Christina Flick

Over Annet

Annet de Ruiter (Arnhem, 1993) is afgestudeerd aan de Mime Opleiding van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Na afronding van de studie Theaterwetenschap (Universiteit van Amsterdam) besloot ze haar liefde voor maken en spelen voort te zetten op de Mime Opleiding. Daar heeft ze zich ontwikkeld tot een makende speler die vanuit beeld en beweging persoonlijke, activistische en maatschappelijke onderwerpen aan de kaak stelt. Ze laat zich inspireren door alles wat haar verwondert, raakt, en aan het hart gaat, om middels theater verandering in gang te zetten – of dat nou is dat ze zelf op de vloer staat, of een werk regisseert. In haar voorstellingen is ze op zoek naar waar het schuurt, om je hardhandig de schoonheid van het leven te laten zien of liefdevol met de neus op de feiten te drukken.

Over Martijn

Martijn Huisman, ook afgestudeerd aan de Mime Opleiding (2020), is als een interdisciplinair performer, acteur en bewegingskunstenaar altijd op zoek naar iets herkenbaars, iets waar het publiek zichzelf in kan verplaatsen. Door een goed gevoel voor humor, timing en kwetsbaarheid weet Martijn het publiek mee te nemen in een nieuwe wereld, een gevoelswereld.