Holland Festival X ITS: End Credits, Steve McQueen


Read more on End Credits in English here. To sign up for a visit to End Credits, please fill out the form below. After a succesful signup, you can visit End Credits for a reduced price of € 6.

De installatie End Credits van Steve McQueen is te zien op het Holland Festival. Exclusief voor het ITS geeft Holland Festival-programmeur Ravian van den Hil een inleiding bij het werk.

De Britse filmmaker en beeldend kunstenaar Steve McQueen (bekend van de films 12 Years a Slave, Shame en Hunger) presenteert voor het eerst in Nederland de nieuwste versie van End Credits. Deze museale video-installatie gaat over de Afro-Amerikaanse Paul Robeson (1898-1976), een gevierd zanger en acteur die een invloedrijk burgerrechtenactivist en socialist werd en een uitgesproken tegenstander van sociale ongelijkheid. De FBI verzamelde vanaf het McCarthy-tijdperk duizenden pagina’s potentieel belastende informatie over hem. Deze ingescande, soms gecensureerde en nu openbaar gemaakte documenten scrollen voorbij in McQueens video. De teksten zijn ingesproken door verschillende acteurs. End Credits toont de perverse aard van politieke discriminatie en vervolging.

Kijk op de website van het Holland Festival voor meer informatie over End Credits

Aanmelden

De toegang tot End Credits inclusief de inleiding kost € 6,- per persoon voor bezoekers van het ITS Festival. Aanmelden is verplicht en kan via het formulier hieronder.

Studenten hebben voorrang op de aanmelding. Deelnemen kan alleen in combinatie met een kaartje voor het ITS Festival.

Are you a student? (required)
I am a studentI am not a student

Biografie

In de afgelopen twintig jaar is Steve McQueen zeer invloedrijk geweest in de manier waarop kunstenaars met film werken. Hij was de maker van enkele van de meest baanbrekende werken in de

hedendaagse visuele kunst, evenals drie bioscoopfilms: Hunger (2008), Shame (2010) en 12 Years a Slave (2013). Zijn werk beweegt zich tussen het specifieke en het universele. Bepaalde werken komen voort uit McQueen’s onverschrokken observatie van het zelf – soms met dubbelzinnige, lichamelijke ondertonen. Andere werken komen voort uit een krachtig, soms somber politiek bewustzijn, dat specifieke historische momenten behandelt.

McQueen is geboren in Londen in 1969 en woont en werkt in Londen en Amsterdam. Solotentoonstellingen van zijn werk werden in 2017 gehouden op de ICA Boston, The Whitworth, The University of Manchester, Pérez Art Museum Miami; MoMa in New York, Eenwerk in Amsterdam, The Whitney Museum of American Art in New York (2016) en Espace Louis Vuitton in Tokyo (2014). Een belangrijk retrospectief van zijn werk was te zien in het Art Institute of Chicago in 2012 en reisde in 2013 naar de Schaulager, Basel. McQueen vertegenwoordigde Groot-Brittannië op de Biënnale van Venetië in 2009. Daarnaast nam hij deel aan de Biënnale van Venetië in 2015, 2013 , 2007 en 2003 en aan Documenta XI (2002) en X (1997). Hij ontving talrijke prijzen, waaronder de Johannes Vermeer-prijs (2016), Harvard University, W.E.B. Du Bois Medal (2014), beste Film (voor 12Years a Slave) bij de Academy Awards (2014), CBE (Commander of the Most Excellent Order of the British Empire, 2011), OBE (Officer of the Most Excellent Order of the British Empire) (2002) en de Turner Prize, Tate Gallery, Londen, Engeland (1999).

Event Timeslots

  • Op Locatie

    -

    Bezoek aan de installatie End Credits van Steve McQueen. Locatie: KNSM-laan 311 - Loods 6, KNSM eiland - zaterdag 23 juni