Theaterschoolfestival
Amsterdam

EXULANSIS – Roann Postma


wo 7 okt Theater Kikker Utrecht

EXULANSIS – Roann Postma Toneelacademie Maastricht Performance 

“Ze is jong.
Ze heeft haar donkere, halflange haren opgestoken.
Haar lange benen zijn gehuld in kousen.
Ze draagt een korte, zwarte rok. Een coltrui.
Ze beweegt als een hert.
Ze komt onaangekondigd binnenstappen en toch verwacht ik haar.
Ze gaat zitten.
Ze zegt niets.
Ze kijkt me aan.
Ze zit daar maar.
Soms lijkt het alsof ze iets wil zeggen.
Haar lippen van elkaar wil trekken en haar tong wil bewegen om woorden te vormen.
Het lijkt alsof ze wil zeggen,
Alsof ze wil vragen,
En…? “

In de solovoorstelling Exulansis gaat een jonge vrouw een collisie aan met haar eenzaamheid. Af en toe wordt haar eenzaamheid begraven, weggestopt onder donkere aarde, om vervolgens weer opgegraven te worden. Om er nog één keer naar te kijken. Om er vragen aan te stellen:
Kan ik echt met jou leven? Of kan ik niet meer zonder je?

concept & spel Roann Postma vormgeving Sofie Moritz publiciteitsfoto Jean-Paul Caelen begeleiding afstudeerfase Frank Mineur met dank aan collectief Vegelijf

 

Over Roann

Roann Postma studeerde in 2020 af aan de opleiding theatraal performer te Maastricht, waar ze zich ontwikkelde tot een makende speler.

In haar werk als theatermaker zoekt ze naar thema’s die verbonden zijn met ons mens-zijn en de maatschappij, ze heeft een voorliefde voor engagement en wil urgentie voelen in de onderwerpen die aan haar werk ten grondslag liggen.
Als actrice wordt Roann gezien als een mysterieuze sfinx die je nieuwsgierig maakt naar de binnenwereld van haar verschijning.
Ze speelt met woorden, legt haar lijf in kronkels en laat haar uitgesproken gezicht soms boekdelen spreken en je soms, te midden van verstilling, gissen naar haar gedachtes.