Theaterschoolfestival
Amsterdam

Camouflage – Rosa Berman


wo 23 sep AINSI Maastricht
CAMOUFLAGE – Rosa Berman – ArtEZ Muziektheater 

“Sommige van ons zijn goed gecamoufleerd.
Die vallen weg in de menigte.”

Drie vrouwen met violen voelen een grote onbalans tussen hun binnenwereld en de keiharde buitenwereld. Met hun klassieke instrumenten proberen ze de moderne maatschappij tegen te houden, maar wanneer dit niet lukt besluiten ze dat ze iets moeten doen. Ze moeten harder worden.
Rosa Berman: “Als ik op straat loop heb ik vaak het gevoel dat ik niet alles van mezelf durf te laten zien. Bij nieuwe mensen vind ik het moeilijk om mezelf open te stellen. Soms heb ik het gevoel dat er van vrouwen wordt verwacht dat ze zacht zijn, of juist de harde bitch. Ik loop ertegenaan dat ik niet kan voldoen aan die verwachtingen van anderen – en van mijzelf. Aan de ene kant wil je erbij horen en aan de andere kant wil je uniek zijn.
De onbalans die daartussen zit vind ik intrigerend. Hoe vertaal ik dat naar muziek en hoe kan ik het publiek dit laten voelen?”

concept, spel, zang en contrabas Rosa Berman (alt)viool Anne Eding en Tania Bräcklein eindregie Paul Feld muzikaal begeleider Sol Jang productie Mette Oskamp techniek Edo Stolk, Guus Broeren

Over Rosa Berman

Ik ben een muzikale maker, ik hou van theater met veel muziek en transparantie over grote onderwerpen. Van kleins af aan speel ik al viool en ik zing zowel klassiek als licht.
Hierom heb ik ook de opleiding muziektheater gekozen. Ik kon er terecht met mijn viool, zang en theatrale ideeën. Ik werd gestimuleerd om vanuit mezelf performances te maken waarbij ik mijn instrumenten inzet op mijn eigen manier.

Ik ben een maker en performer die dus het liefst alle genres combineert, waardoor muziek, tekst en beeld echt samen komen en niet zonder elkaar kunnen. Verder vind ik het belangrijk om vanuit persoonlijke verhalen te werken en in zware onderwerpen ook de humor te vinden. Wat mij fascineert is psychologie, de menselijke psyche en de verhalen die daarbij komen kijken. Ik kom er steeds meer achter hoe dit bij mijzelf is en hoe gedachtepatronen werken, dat gebruik ik ook graag in performances.
Met mijn strijkkwartet Four Frogs in the Woods maken we muziek vanuit improvisatie, klassieke muziek, jazz en alles wat daartussenin zit. Ik houd van multidisciplinaire samenwerkingen. We zijn met zijn drieën verder gegaan voor mijn final en mijn twee medespelers (Anne Eding en Tania Bräcklein, beide viool) zijn van de opleiding Jazz & Pop Artez.