Theaterschoolfestival
19 - 24 juni Amsterdam

Emilie Pos: een laag van de ui


“Na het afstuderen, is “de toekomst” het volgende spannende ding, en daar ben je als afstudeerder nu al af en toe mee bezig.” Emilie Pos maakte in haar eerste jaar aan de Toneelacademie Maastricht de switch van Acteurs naar Regie. Nu is ze klaar om af te studeren, de vier jaar Maastricht zitten erop. Met haar voorstelling I’m So Many People staat ze volgende maand op het ITS Festival, waar ze erg naar uitkijkt. “Überhaupt om alle voorstellingen te zien van mijn studiegenoten en de afstudeerders van andere academies, ik verheug me erop om veel te gaan zien. Het ITS is een belangrijk festival, het voelt als een plek om je te presenteren. En heel feestelijk; het is de afsluiting van vier jaar studie.”

Haar tijd in Maastricht is belangrijk voor Emilie. Daar leerde ze de vrienden kennen waar ze I’m So Many People mee maakte, misschien niet toevallig een voorstelling die gaat over een hechte vriendengroep, en de invloed van die groep op ieders eigen identiteit.

Groepsdynamiek en identiteit

“Een vriendengroep speelt een belangrijke rol in het vormen van je identiteit. Het beeld dat jij denkt dat andere mensen van jou hebben en hoe dat jouw gedrag beïnvloedt, hangen sterk samen met de groep waar je bij hoort. Eigenlijk hebben we geen controle over wie we zijn. Ik ben daar als jong persoon veel mee bezig, maar misschien wordt dat nog wel versterkt als je in het theatercircuit werkt.”

“Naast het thema “identiteit” wilde ik ook een voorstelling maken over groepsdynamiek, over de groep als organisme. Dat iedereen in een groep een bepaalde rol heeft, wat de verhoudingen zijn en hoe groot het belang is van zo’n groep, hoe graag we ergens bij willen horen. Ik maakte deze voorstelling met vrienden die ik ken van de toneelacademie. We hebben veel elementen uit onze persoonlijke levens in het stuk gebruikt, waardoor fictie en realiteit constant door elkaar lopen. Het publiek weet ook niet meer wat echt is en wat niet. Het was een vormonderzoek: hoe kunnen we dit op toneel laten zien?”

I’m So Many People, beeld: Lonneke van der Palen

Een laag van de ui

Met je eigen vrienden een voorstelling maken die over een vriendengroep gaat, dat zorgde soms voor spanningen. Het intensieve inzoomen op elkaars gedrag zorgde ervoor dat de vrienden zich daar nog bewuster van werden dan ze al waren. “We hebben elkaar nóg beter leren kennen, omdat we ook elkaars identiteit een beetje hebben ontleed. We beschrijven onszelf alsof we uien zijn, die bestaan uit allemaal laagjes. Wie wij zijn en wie onze vrienden zijn, dat zijn allemaal lagen. Als je alle lagen afpelt, blijft er van een ui niets over. Het student-zijn aan de toneelacademie is een heel belangrijk onderdeel van wie ik ben. Wie ben ik, als dat wegvalt?”

Na de zomer wacht de volgende klus al op Emilie: ze is dan regieassistente van Daria Bukvic bij het Nationale Theater. “Dat wordt heel leerzaam. Dan zit ik naast een goede regisseur, en kijk mee in dat proces. Wat ik verder wil doen na mijn afstuderen, vind ik nog een lastige vraag. Na vier jaar kom ik voor het eerst uit het hol van Maastricht kijken: wie en wat is daar nog meer? Waar je uiteindelijk terecht komt is nog spannend. Het is een soort zoektocht, die eigenlijk nu pas begint.”

Ga naar de voorstellingspagina van I’m So Many People voor meer informatie over de voorstelling. Vanaf 1 juni kun je hier ook tickets bestellen.